woensdag 19 maart 2014

Informatie verdwenen uit vluchtsimulator piloot MH370


Gezagvoerder wiste voor vertrek mogelijk cruciale bestanden

Gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah in de zelfgebouwde vluchtsimulator bij hem thuis. © Facebook.



De piloot van het verdwenen toestel van Malaysia Airlines heeft mogelijk cruciale informatie gewist uit zijn privé-vluchtsimulator. In het apparaat zijn vorige maand drie databestanden gedeletet. Dat maakte de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken vanmorgen bekend tijdens de dagelijkse persbriefing over de voortgang van het onderzoek naar vlucht MH370.

De gewiste bestanden zijn volgens de bewindsman datalogboeken van drie simulatieprogramma's: Flight Simulator X, Flight Simulator 9 en Flight Simulator X Light 10. Ze werden op 3 februari gedeletet in de privé-vluchtsimulator. Cyberspeurders die de verdwijning ervan vaststelden, proberen de bestanden weer op te vissen met hulp van internationale deskundigen.

De databestanden bevatten mogelijk informatie die cruciaal kan zijn voor het terugvinden van het verdwenen vliegtuig bestuurd door Shah, zo zei de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Verdacht
Dat er bestanden zijn gewist mag volgens hem verdacht klinken maar de bewindsman benadrukte dat de bemanning van vlucht MH370 'onschuldig blijft tot het tegendeel bewezen is.'

In de vluchtsimulator, die zaterdag in beslag werd genomen in de woning van gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah (53), zijn zoals bekend vijf oefenbestemmingen gevonden. Het gaat om drie locaties in India en Sri Lanka en de eilanden Diego Garcia en de Malediven in de Indische Oceaan.



Bewoners van dat laatste atol verklaarden gisteren dat ze enkele uren na het verdwijnen van vlucht MH370 een witte jumbojet heel laag zagen overvliegen. Volgens de Maleisische Defensie, die daarover contact had met de Maledivische autoriteiten, klopt die informatie niet.

Rusland en Oekraïne
De bemanning en passagiers van de vermiste Boeing 777-200 van Malaysia Airlines, in totaal 239 personen, zijn volgens de minister van Binnenlandse Zaken volledig gescreend. De laatste resultaten van die screenings ontving Maleisië gisteren. Verdachte informatie zat er niet tussen. 'Alleen van Rusland en Oekraïne hebben we nog niets ontvangen,' aldus de bewindsman. Van deze landen bevinden zich respectievelijk 1 en 2 ingezetenen aan boord, blijkt uit de passagierslijst.

De focus van de zoekoperatie ligt volgens hem op het verkleinen van het zoekgebied. Dat strekt zich momenteel uit over zo'n 7,6 miljoen vierkante kilometer, een gebied groter dan Australië.

Zuidelijke Indische Oceaan
Op basis van de beschikbare informatie, onder meer 'gevoelige' radargegevens waarover de Maleisische autoriteiten niet veel kwijt willen, is de aandacht vooral gericht op het zuidelijke gedeelte van de Indische Oceaan. 'Niet omdat dit gebied belangrijker zou zijn dan het noordelijke maar omdat hier meer uitdagingen liggen,' aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Met het oog op het terugvinden van de zwarte dozen van vlucht MH370 wordt volgens hem onderzocht of in dat gebied de apparatuur gebruikt kan worden waarmee de Fransen de zwarte dozen localiseerden van het Air France-toestel dat in 2009 crashte in de Atlantische Oceaan.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten