woensdag 19 maart 2014

Moskou wil twee Oezbeken uit Nederland uitleveren aan hun moederland

Een vader en zoon uit Oezbekistan die sinds 2008 in Nederland wonen, dreigen door Rusland te worden uitgeleverd aan hun moederland. De mannen van 64 en 31 zitten sinds 8 maart vast op luchthaven Domodedovo in Moskou, liet Amnesty International vandaag weten.

De mannen wilden in Rusland een bruiloft bijwonen, maar werden gearresteerd. De Oezbeekse autoriteiten hebben Rusland om uitlevering gevraagd, omdat tegen de mannen een strafzaak loopt. Een definitief besluit is nog niet gevallen, maar de Russische rechter heeft hun voorarrest verlengd tot half april, aldus Amnesty. Als de mannen inderdaad terug moeten naar Oezbekistan, dreigen ze volgens de mensenrechtenorganisatie te worden gemarteld en mishandeld.

Vader en zoon sloegen juist in 2006 op de vlucht uit angst voor een oneerlijk proces. Ze waren aangeklaagd voor fraude en verduistering, maar stellen dat die aanklachten verzonnen zijn. Het is niet helemaal duidelijk of Oezbekistan vanwege de strafzaak van destijds of vanwege een nieuwe aanklacht om hun uitlevering heeft gevraagd. Vader en zoon zijn het afgelopen jaar al vaker op bezoek geweest in Rusland, zonder enig probleem.

De Oezbeken vluchtten in eerste instantie naar Kazachstan en kwamen in 2008 in Nederland terecht, aldus Amnesty. De organisatie had hun woonplaats niet direct paraat. De 64-jarige vader zou vanwege zijn diabetes vorige week dinsdag om medische hulp hebben gevraagd, maar die tot op heden niet hebben gekregen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten