vrijdag 21 maart 2014

EU en Oekraïne tekenen voor meer samenwerking

Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek arriveert op de eerste dag van de EU-top. © anp.



De Europese Unie en Oekraïne hebben vandaag in Brussel hun onderlinge banden versterkt. Tijdens een plechtige ceremonie ondertekenden de 28 EU-regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek in Brussel een akkoord voor nauwere politieke samenwerking.


Door juist op dit moment een akkoord te ondertekenen, wil de EU haar solidariteit met het Oekraïense volk betuigen, aldus Europees president Herman Van Rompuy. Het akkoord maakt deel uit van een uitvoerig associatieverdrag, waarin ook intensievere economische samenwerking is afgesproken.

Het is de bedoeling dat het hele associatieverdrag, dat de weg vrijmaakt voor een vrijhandelsakkoord, na de Oekraïense verkiezingen wordt ondertekend. En alleen als de gekozen nieuwe regering ook voor toenadering tot de EU kiest.

Janoekovitsj
De vorige regering in Kiev zag op het laatste moment af van het ondertekenen van het associatieverdrag met de EU, onder grote druk van Rusland. Dit was de aanleiding voor de protesten in Oekraïne, die aan tientallen mensen het leven kostten en tot de val van president Viktor Janoekovitsj leidden.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten