woensdag 19 maart 2014

Miljoenen burgers doen mee aan webzoektocht naar MH370


Indiase IT-analist ontdekt Boeing bij Andaman-eilanden

Dit satellietbeeld van een Boeing 777 bij de Andaman-eilanden blijkt oud te zijn. © Mapbox.



Al ruim drie miljoen mensen zoeken online op satellietbeelden naar sporen van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Daarmee geven ze gevolg aan een crowdsourcingoproep van twee Amerikaanse bedrijven. Het jongste 'spoor', een Boeing 777 bij de Andaman-eilanden, leek veelbelovend maar loopt dood.

De webzoektocht startte vorige week en is een initiatief van DigitalGlobe en TomNod. Het eerste bedrijf, eigenaar van 6 satellieten, stuurde hoge resolutiebeelden van zo'n 24.000 vierkante kilometer naar het tweede. Dat is gespecialiseerd in crowdsourcingtechnologie.

Op basis van de satellietbeelden, die telkens worden ververst, is het gebied in kaart gebracht waar vlucht MH370 voor het laatst is gesignaleerd c.q. naar toe kan zijn gevlogen.

257 miljoen 'map views'
Inmiddels helpen meer dan drie miljoen vrijwilligers met zoeken. Samen bekeken ze ruim 257 miljoen keer een satellietbeeld en markeerden ze 2,9 miljoen plekken als 'mogelijk interessant' vanwege de aanwezigheid van drijvend materiaal en oliesporen, zo melden buitenlandse media.

Een van die online speurneuzen is een Indiase IT-analist. Hij ontdekte een satellietbeeld van een groot vliegtuig dat op 8 maart, de dag waarop vlucht MH370 verdween, laag over de Andaman-eilanden vloog die eigendom zijn van India. Anoop Madhav Yeggina (29) uploadde zijn 'ontdekking' op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN met een korte uitleg.



'Vermiste toestel'
'Ik denk dat het vermiste vliegtuig te zien is op deze afbeelding (zie boven dit artikel, red.). Allereerst omdat het toestel qua formaat en kleur voldoet aan de beschrijving én zich bevindt op een boogscheut van de Shibpur-vliegstrook van de Andaman-eilanden. Deze vliegstrook wordt exclusief gebruikt door het leger. Wie goed kijkt, ziet dat de de Boeing extreem laag vliegt wat doet vermoeden dat het de radar probeert te ontwijken,' zo citeren Maleisische media uit de Indiase krant The Hindu.

De ontdekking van de Indiase speurneus werd ruim 16.000 keer bekeken en leverde hem een berg reacties van medespeurders op. Een aantal beweert dat Yeggina zich vergist. Het door hem opgevoerde vliegtuig zou op een oud satellietbeeld staan.

Ontkracht
Volgens de Amerikaanse website metabunk.org, gespecialiseerd in het checken c.q. doorprikken van informatie, is de satellietafbeelding zo'n vijf jaar oud. 'Het is een kaart die louter het gebied laat zien dat door de bewuste satelliet in beeld is gebracht. Het toont geen actuele satellietbeelden. Wie inzoomt (zoals de Indiase IT-analist) ziet de basiskaart met afbeeldingen uit de periode 2009-2012,' zo luidt het.

Metabunk baseert zich op vergelijking van de bewuste satellietafbeelding met kaarten van Google Earth en kaartenleverancier Mapbox. De chef-wetenschapper van dat laatste bedrijf bevestigt op Twitter de resultaten van Metabunk. 'Het gefotografeerde vliegtuig is van onze man ter plaatse,' twittert Bruno Sánchez-A Nuño.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten