zaterdag 22 maart 2014

Zeldzame kolonie naakte molratten in Emmen

© Dierenpark Emmen.



Naakte molratten zijn maar in een enkele dierentuin in Europa te zien. In Emmen leeft een hele kolonie van deze zeer bijzondere Afrikaanse knaagdiertjes, die in eerste instantie al opvallen door hun bizarre uiterlijk.


Ook hun manier van leven in een groot ondergronds gangenstelsel is zeer bijzonder. Net als bijen en mieren leven ze in kolonies met een koningin aan het hoofd en de rest is werker en werkster. De koningin regelt met een stuk of twee fokmannetjes de voortplanting, de andere molratten zoeken voedsel, graven gangen, verzorgen de jongen en doen andere voorkomende werkzaamheden. Koloniegenoten herkennen elkaar aan de lichaamsgeur. Die doen ze op in hun gemeenschappelijk toilet. Wie daar naar toe is geweest, rolt er even lekker doorheen.

Als ze in hun donkere gangen een molrat tegenkomen die net zo stinkt als zijzelf, is het één van de eigen kolonie. Ruikt hij anders, dan is het één van een naburige kolonie, die misschien wel voedsel wil stelen. Die is niet welkom en wordt weggejaagd.

Bezoek Dierenpark Emmen voordelig met de actie van het AD. Bij bestelling van een combiticket krijgt u het tweede kaartje gratis.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten