donderdag 20 maart 2014

IJzerhandelaar vindt ei dat 14 miljoen waard blijkt

© reuters.






Een Amerikaan die een tijdje geleden op een rommelmarkt een gouden ei kocht voor 10.000 euro om het daarna met een kleine winst te kunnen verkopen, blijkt tot zijn eigen grote verbazing één van de acht verloren gewaande Fabergé-eieren gekocht te hebben. Waarde: ettelijke miljoenen.
Het gaat om een gouden ei op een standaard, iets kleiner dan 10 centimeter hoog, versierd met saffieren en diamanten. In het ei zit een horloge van het merk Vacheron Constantin.

De man kreeg het kleinood niet verkocht en googelde op het internet dan maar de woorden 'ei' en 'Vacheron Constantin'. Toen hij het resultaat van zijn opzoekwerk zag, besefte hij meteen dat hij mogelijk een zeldzaam Fabergé-ei in zijn bezit had.

14 miljoen
Een juweelexpert in Londen bevestigde dat vermoeden. De eigenaar verkocht het ei aan een verzamelaar -de prijs zou 14 miljoen euro geweest zijn- en die zal het van 14 tot 17 april tentoonstellen. De vorige tentoonstelling van een Fabergé-ei dateert van meer dan 100 jaar geleden.

Peter Carl Fabergé en zijn werknemers vervaardigden tussen 1885 en 1916 in totaal vijftig 'keizerlijke eieren' voor tsaar Aleksander III en zijn zoon Nicolas II. De Fabergé-eieren, met binnenin een kostbaar kleinood, dienden als paasgeschenk. Een onbekend aantal zijn in het bezit van de Britse koningin Elisabeth II en het Kremlin.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten