zondag 31 augustus 2014

Unieke 'daisy chain' samenwerking tussen mieren

Dat mieren dingen kunnen optillen die tot 5.000 (!) keer meer wegen dan hun eigen gewicht, wisten we al. Dat ze heel goed samenwerken binnen een kolonie, ook. Maar dat ze ook nog eens de techniek van de zogenaamde 'daisy chain' toepassen, is nieuw.

In het filmpje zien we mieren aan het werk in ware teamspirit. Ze dragen samen iets - waarschijnlijk een duidendpoot - dat een stuk groter is dan elke mier afzonderlijk. Op zich niet wereldschokkend, maar de voorste mieren vormen een 'daisy chain', een kettingsysteem waarbij de ene mier de andere vastgrijpt om zo meer kracht te kunnen ontwikkelen. Deze 'madeliefjesketting' is ongezien in de dierenwereld, zelfs bij mieren.

Touwtrekken
Journaliste Rose Eveleth van The Atlantic verwonderde er zich ook over en liet de video zien aan Terry McGlynn, een entomoloog aan de California State University in Dominguez Hills. 'Deze video, afkomstig ergens uit Zuidoost-Azië, toont een soort van Leptogenys-mieren die een grote prooi (ziet eruit als een duizendpoot) voortslepen in een zeer lange daisy chain, alsof ze aan touwtrekken doen', aldus McGlynn in een mail aan Eveleth. Hij bevestigt dat dit gedrag onbekend is bij mierenexperten.

Volgens doctoraalstudente Helen McCreery van de University of Colorado is het niet zo dat de mieren zomaar om het even wat vastpakken om mee te werken. 'Mieren zijn heel sterk in het onderscheiden van andere mieren in de kolonie en iets anders. Dit maakt de vervoerstechniek van de daisy chain heel verschillend van alle andere die we kennen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten