vrijdag 5 september 2014

Grote tsunamioefening in landen rond Indische Oceaan

De tsunami van 26 december 2004 overspoelt de Thaise plaats Ao Nang. © Wikimedia.


In een twintigtal landen rond de Indische Oceaan vindt volgende week een grote tsunamioefening plaats. Daarbij worden alarmeringssystemen, noodprocedures en - maatregelen getest, zo laat de Oceanografische commissie van VN-organisatie Unesco weten. Eind dit jaar is het tien jaar geleden dat een vloedgolf na een zeebeving in deze oceaan bijna een kwart miljoen mensen doodde.

De tsunamioefening wordt op 9 en 10 september gehouden in zo'n 24 landen rond de Indische Oceaan. 'Doel is het testen van de reactiesnelheid van de verschillende actoren, de onderlinge communicatie, de mate van voorbereiding in de landen en het functioneren van de noodsystemen. De oefening gaat in een aantal landen gepaard met een evacuatieoefening,' zegt de Unesco-commissie in een persbericht.

Dubbel scenario
De grootscheepse tsunamioefening vindt plaats in zogenoemde realtime waarbij instructies direct verwerkt moeten worden zodat het resultaat vrijwel meteen zichtbaar wordt. Ze kent een dubbel scenario waarbij op 9 september een zeebeving met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter ten zuiden van Java wordt gesimuleerd en op 10 september eentje met kracht 9 in de zone van Makran ten zuiden van Iran en Pakistan. In beide scenario's ontstaat een tsunami die zich verplaatst over de hele Indische Oceaan.

De operatie kreeg de naam IOWave14, waarbij de eerste twee letters verwijzen naar de coördinerende Intergouvernementele Oceanografische Unesco-commissie.

Tien jaar geleden
Aanleiding voor de grote rampenoefening is de tsunami die op 26 december 2004 ontstond na een zeebeving met een kracht van 9,1 in de buurt van Sumatra en die een tiental landen rond de Indische Oceaan trof. Daardoor kwamen ruim 220.000 mensen om het leven of raakten vermist. Daags na de verwoestende vloedgolf uitten landen die aan de oceaan grenzen de wens voor een alarmeringssysteem en het beperken van de effecten van tsunami's. Het systeem trad in 2011 in werking.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten