maandag 1 september 2014

Jihadist bulkt van het geld dankzij zwarte handel in olie


IS verdient zo’n twee miljoen dollar per dag

© AFP.


Messen, mitrailleurs, pantservoertuigen en raketgranaten. De Islamitische Staat (IS) is tot de tanden toe bewapend. Maar het belangrijkste wapen is geld. Héél veel geld, dankzij de zwarte handel in olie. De terreurbeweging verdient wel 2 miljoen dollar per dag.

Losgeld, afpersing, belastingen en vooral olie. Het zijn de belangrijkste inkomsten van de terreurbeweging IS. Dagelijks harken de jihadisten zo'n 2 miljoen dollar binnen, meldt de financiële nieuwsdienst Bloomberg op basis van bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten.

Op het spaarbankboekje zou inmiddels een slordige 2 miljard dollar staan. Daarmee is IS aanzienlijk succesvoller dan bijvoorbeeld de taliban, die volgens een rapport van de VN-Veiligheidsraad in 2011 ongeveer 400 miljoen dollar (311 miljoen euro) vergaarden met belastingen en afpersing van onder anderen drugssmokkelaars en hulpverleners.

Olie is veruit de belangrijkste inkomstenbron van IS. De jihadisten hebben zeven olievelden en twee raffinaderijen in Noord-Irak in handen. In Syrië controleren ze nog eens zes olievelden.

De olie wordt ver onder de prijs verkocht op de zwarte markt, stelt persbureau Reuters. De reguliere prijs ligt op ongeveer 100 dollar per vat, terwijl de olie van IS volgens Reuters zo'n 30 dollar kost.


Schimmig
De handel in jihadolie is schimmig. Alles gaat via lokale handelaren die onder de radar blijven. Het transport vindt veelal plaats met vrachtwagens. De olie wordt dan ook vaak in de regio zelf afgezet.

Een Koerdische smokkelaar vertelt in de in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al-Awsat hoe hij tot voor kort dagelijks voor rond 10.000 Amerikaanse dollar per dag rechtstreeks olie kocht van IS. 'We kochten en transporteerden de olie heel openlijk, zelfs tot aan Erbil toe, om die weer door te verkopen aan handelaren. Het was goed zakendoen.'

Inmiddels zijn Koerdische troepen alert geworden op de smokkelaars. 'Ik ben onlangs aangehouden door de Koerdische veiligheidsdienst,'' zegt de oliesmokkelaar in Asharq Al-Awsat. ,,Op voorwaarde dat ik geen olie meer van IS zou opkopen en smokkelen, ben ik vrijgelaten. Maar omdat er geen ander werk is, ben ik stiekem toch weer in olie gaan handelen.'

Spekken
Misschien behoort Syrië nu tot zijn klanten, want de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius beschuldigde in juni het regime van Al-Assad met olie-aankopen de kas van IS te spekken. Ook dat gaat via de tussenhandel. Weliswaar zijn ze elkaars vijanden, maar Al-Assad heeft olie nodig voor zijn militaire apparaat en IS kan het geld goed gebruiken om zijn eigen strijd te financieren.

Toch melken de jihadisten de olievelden niet helemaal uit. Alleen al de Iraakse velden die zij in handen hebben, zouden goed zijn voor 80.000 vaten per dag. Maar geschat wordt dat de productie onder de directie van IS is gehalveerd. Ter vergelijking: Saoedi-Arabië produceert dagelijks 9 miljoen vaten olie.

Het instorten van de productie is volgens al-Jazeera America te wijten aan het gebrek aan expertise. Zonder de benodigde kennis en investeringen van reguliere oliemaatschappijen lukt het de jihadisten niet de productie op peil te houden.

Het geld dat IS met de oliehandel verdient, gaat grotendeels op aan bewapening en het werven van nieuwe strijdkrachten. Maar ze zullen toch ook geld nodig hebben voor het in stand houden van hun kalifaat.

Goud
Mogelijk leggen de jihadisten daarom in de veroverde steden niet-moslims belasting op. Alleen volwassen mannen die de zogeheten djizja betalen, hoeven niet te vrezen voor hun leven. In de Syrische stad Raqqa eist IS als djizja van de christenen 14 gram puur goud, omgerekend bijna 450 euro, per persoon. Hoe vaak deze belasting moet worden betaald, is niet bekend.

Ook losgeld vormt een inkomstenbron van het terreurnetwerk. IS vroeg voor de Amerikaanse fotojournalist James Foley 100 miljoen euro, maar Washington weigert losgeld te betalen aan terroristen. Het kostte James Foley uiteindelijk zijn leven.




Bron
Lees ook: 'Zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd door IS'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten