maandag 1 september 2014

Mysterieuze massasterfte vissen in Mexicaans meer

Dode vissen liggen als een tapijt over een deel van het Cajititlan meer in Mexico. © epa.


Honderdduizenden vissen liggen als een tapijt over een deel van het Mexicaanse meer Cajititlan. De afgelopen week zijn ze massaal doodgegaan. De sterfte is veroorzaakt door een natuurlijke cyclus, zegt de lokale autoriteit. Onzin, zegt het provinciebestuur.

Naar verwachting zullen de komende dagen meer dode vissen aanspoelen aan de oevers van Cajititlan

Uit het meer ten noordwesten van Mexico-Stad is inmiddels 50.000 kilo van de lokale voornsoort 'popoche' gehaald. Naar verwachting zullen de komende dagen meer dode vissen aanspoelen aan de oevers van Cajititlan.

De oorzaak blijft vooralsnog een mysterie. De lokale autoriteiten zeggen dat de massale sterfte is veroorzaakt door een natuurlijke cyclus, schrijft de BBC. De regering van de provincie Jalisco, waarin het meer in ligt, schrijft het toe aan de slechte verzorging van het meer.

'Dit heeft niets met een natuurlijke cyclus te maken', zegt de verantwoordelijke provinciebestuurder van milieu. 'Daar is absoluut geen bewijs voor. In tegenstelling, we hebben sterk de indruk dat het terugkerende fenomeen wordt veroorzaakt door het dumpen van afval uit een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie.'

Provinciebestuurders zou de toegang zijn ontzegd toen zij het meer wilden onderzoeken. Een officieel rapport, met bewijs voor hun claim dat slecht onderhoud de oorzaak is van de vissterfte, is er om die reden niet.

Het meer, zo'n 500 kilometer ten noordwesten van Mexico-Stad is negen kilometer lang, twee kilometer breed en ligt ten noorden van het veel grotere Chapala meer.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten