woensdag 3 september 2014

Australië stopt met uitvoer uranium naar Rusland

De Australische premier Tony Abbott. © epa.


Australië voert geen uranium meer naar Rusland uit vanwege de rol die dat land in Oekraïne speelt. Dit heeft de Australische premier Tony Abbott vandaag in het Australische parlement gezegd.

Abbott zei dat hij meer sancties tegen Rusland wil en dat hij Oekraïne meer wil helpen. Australië gaat een ambassade in Kiev openen. 'Australië en Oekraïne liggen ver van elkaar verwijderd, maar we zijn dichtbij elkaar gekomen door de MH17-misdaad waarbij Australiërs zijn vermoord door rebellen die Rusland steunen.' Abbott doelde op het neerhalen in juli van een Maleisisch verkeersvliegtuig boven Oekraïne waarbij alle 298 inzittenden de dood vonden.

De meeste slachtoffers,196 mensen, waren Nederlanders. Er kwamen ook 38 Australiërs of mensen die in Australië woonden, om het leven. Het vliegtuig, vlucht MH17, was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en is vermoedelijk door een raket van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne neergehaald.

Op twee na grootste producent van uranium ter wereld
Australië is na Kazachstan en Canada de grootste producent van uranium ter wereld. Het land benut zelf echter geen kernenergie. Komende week hoopt Abbott op bezoek bij zijn Indiase collega Narendra Modi een deal met India over uraniumexport te sluiten. De Australische export zal dan naar verwachting verdubbelen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten