donderdag 4 september 2014

'Ziekmakend nieuws' IS doet wereld gezin Haines instorten


’Britse hulpverlener heeft nog twee weken te leven’Haines is getrouwd en heeft een dochtertje (inzet). IS dreigde in een video hem ook om te brengen. © AFP/Privé.


Na de barbaarse moord op twee Amerikaanse journalisten dreigt de Britse hulpverlener David Haines (1969) het volgende westerse slachtoffer van terreurbeweging IS te worden. Hij heeft nog 2 weken te leven, tenzij de Verenigde Staten ingrijpen. De wereld van zijn vrouw en dochtertje staat op instorten.

'Dit is mijn wereld.' Het is een lief facebookberichtje, gepost in mei 2011, door Dragana Prodanovic Haines. Vanaf de bank kijkt echtgenoot David Haines haar aan, met dochter Athea in zijn armen geklemd.

De blonde peuter is het kroonstuk op hun relatie. Als zij een halfjaar oud is, trouwen de ouders. Hij - die ook een 17-jarige dochter heeft uit een vorige relatie - volgens de Schotse tradities in een rok. Zij - van Kroatische komaf - in een jurk die zo uit een punkblaadje zou kunnen komen. 'Een doodnormale bruiloft zou dit stel niet passen', grapten hun vrienden destijds.

Wereld op instorten
Nu, ruim 3 jaar later, staat Dragana's wereld op het punt van instorten door een onheilspellende boodschap uit Syrië. In de dinsdag verspreide video waarin de onthoofding van gijzelaar Steven Sotloff wordt getoond, is aan het einde haar man te zien. Heel even.

Haines, op zijn knieën, wordt aan zijn shirt vastgegrepen door dezelfde beul die Sotloff en eerder ook collega-journalist James Foley om het leven bracht. Over 2 weken wacht Haines hetzelfde lot, dreigt de beul, tenzij de Verenigde Staten stoppen met het bombarderen van doelen van IS.


Veiligheidsexpert
David Haines, een veiligheidsexpert die voor hulporganisaties werkte, werd begin 2013 ontvoerd, in een vluchtelingenkamp op de grens van Syrië en Turkije. De ex-militair werkte eerder voor hulporganisaties in Joegoslavië, Libië en Zuid-Sudan.

Ex-collega, Tiffany Easthom, die met Haines in Zuid-Sudan werkte voor de organisatie Nonviolent Peaceforce, omschrijft Haines in de krant New York Daily News als een harde werker. 'Na zijn tijd als militair wilde hij zich als burger blijven inzetten in rampgebieden, werkend voor ngo's. Hij was bereid in tenten te slapen en bouwde voor ons team compounds in de jungle.'

Easthom noemt het recente nieuws over haar ex-collega ziekmakend. 'We wisten dat hij was ontvoerd, maar hadden hoop dat hij zou worden vrijgelaten, net zoals een paar maanden geleden het geval was bij een jongen.'

Vrijlating
Of ze op de recente vrijlating van de Duitse hulpverlener Toni N. (27) doelt is onduidelijk. Toni, die een jaar gevangen werd gehouden door IS, zou onvoorstelbaar veel geluk hebben gehad. Zijn vader Dick kapte gisteren een telefoongesprek af. 'Geen commentaar. Er zijn daar mensen in levensgevaar. Alles wat ik zeg kan hun situatie verergeren.'

Ook een ex-collega met wie Haines in 2011 in Libië werkte voor de organisatie Handicap International, is terughoudend. 'Dit is een moeilijke periode. Het enige wat ik wil zeggen is dat hij een gedreven, zachtaardige man is, met een goed gevoel voor humor. Hij had geen romantische job. Dit werk doe je niet voor het geld. David wilde geen aandacht, enkel hulp verlenen.'

Gevaar van mijnen
In Libië, waar de twee samenwerkten, probeerde Haines lesprogramma's in te voeren op scholen over het gevaar van wapens en mijnen. In dit oorlogsgebied zien kinderen geregeld mijnen aan voor speelgoed.

'Het heeft een fatale aantrekkingskracht', waarschuwde hij in een interview. Door scholieren voor 5 minuten te blinddoeken liet hij hen ervaren hoe het is om blind te zijn. 'Aanvankelijk vinden ze het spannend, maar als ze van een slachtoffer horen dat hij al 20 jaar blind is, maakt het pas echt indruk', vertelde hij in een interview in 2012.

Ex-collega Bernard O'Sullivan van Nonviolent Peaceforce: 'Hij zette zich belangeloos in om onschuldige burgers te beschermen in oorlogsgebieden. Hij zou vrijgelaten moeten worden om dit zeer belangrijke werk voort te zetten.'

Bron
Lees ook: IS onthoofdt Britse oud-militair David Haines
Lees ook: IS toont video onthoofding Britse hulpverlener Henning
Lees ook: Brit in tijdschrift IS: 'Ik verwacht snel te sterven'
Lees ook: IS-gijzelaar Peter Kassig: Ik ben bang om te sterven
Lees ook: Familie gijzelaar Cantlie: IS heeft contact verbroken
Lees ook: Weduwe IS-gijzelaar: M'n dochter weet niet dat papa dood is





Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten