dinsdag 2 september 2014

Meer dan een miljoen Oekraïners ontheemd

Een Oekraïense vluchteling draagt een kind in een vluchtelingenkamp nabij de Russisch-Oekraïense grens. © epa.


Meer dan een miljoen mensen uit Oekraïne hebben tot nog toe huis en haard verlaten uit angst voor gewelddadigheden. Van hen zitten 814 duizend in Rusland, minstens 260 duizend mensen zijn in Oekraïne op drift. Het totaal aantal vluchtelingen dat nog in Oekraïne zit is de afgelopen drie weken bijna verdubbeld, maakte de vluchtelingenorganisatie van de VN vandaag bekend.

Volgens de UNHCR vluchten er elke dag meer mensen en is een nieuwe massale uittocht niet uit te sluiten.

De huidige vluchtelingenstroom komt vooral uit Donetsk en omgeving en de regio Loehansk. Het gebied baart de Hoge Commissaris Antonio Guterres zorgen. Het gevaar bestaat dat nog grotere delen van de bevolking op de vlucht slaan voor gevechten tussen het regeringsleger en door Rusland gesteunde opstandelingen.

Volgens het Oekraïense regeringsleger zijn er in een etmaal zeker 15 militairen gesneuveld. Volgens schattingen van de Verenigde Naties hebben ongeveer 2600 mensen de dood gevonden door het conflict, onder wie volgens Kiev circa 800 regeringssoldaten. Duitsland vliegt dinsdag nog 19 gewonde militairen over voor behandeling in Duitse ziekenhuizen.




Bron
Lees ook: Oekraïne heeft meer IMF-geld nodig door conflict met Rusland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten