woensdag 3 september 2014

Malaysia Airlines blundert met 'wensenlijst voor je sterft'

Archieffoto. © epa.


Malaysia Airlines heeft de slogan aangepast van haar onlinewedstrijd 'wat zou jij willen afstrepen van je bucket list'. Met dat laatste woord wordt een wensenlijst bedoeld van iemand die doodgaat. Het gebruik ervan veroorzaakte ophef vanwege de 537 passagiers die omkwamen bij de drama's met vluchten MH17 en MH370.

Malaysia Airlines lanceerde de wedstrijd maandag in Australië en Nieuw-Zeeland. In ruil voor de bucket listst van deelnemers beloofde de luchtvaartmaatschappij gratis retourtickets naar een bestemming in Maleisië en iPads voor 16 uitverkorenen. Daarmee probeerde ze klanten te lokken.

De wedstrijd, waarbij Aussies en Kiwis in maximaal 500 woorden hun wensen moesten motiveren, was naar verluidt een reactie op foto's die passagiers maakten van vrijwel lege vliegtuigen van de maatschappij, beelden die viraal gingen.

'Te doen lijst'
De wedstrijd veroorzaakte ophef in de Australische en Britse reiswereld en media vanwege het gebruik van het woord 'bucket list', dat zelfs werd
reden waarom de luchtvaartmaatschappij de oorspronkelijke link gisteren verwijderde van haar website. De actie loopt nog wel maar nu met de uitnodiging om je 'te doen lijst' op te sturen.

Malaysia Airlines bevestigt tegenover persbureau Reuters de slogan van de wedstrijd te hebben veranderd wegens 'niet passend'. De actie was volgens haar al eerder dit jaar goedgekeurd en de keuze voor het woord een bewuste omdat bucket list in beide landen algemeen wordt gebruikt.

In een verklaring zegt de luchtvaartmaatschappij noopit de bedoeling hebben gehad mensen te beledigen. Malaysia Airlines schorte vorige week de handel in aandelen op in aanloop naar een reorganisatie waarbij het 6.000 van de 20.000 banen schrapt in een poging uit de rode cijfers te geraken.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten