woensdag 3 september 2014

Poetin 'hoopt op bestand op vrijdag'



De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmiddag de hoop uitgesproken dat vrijdag een vredesakkoord kan worden bereikt voor Oost-Oekraïne. Hij deed daarvoor een plan van zeven punten uit de doeken, meldden Russische media.

Het Oekraïense leger moet zich volgens Poetin terugtrekken. Dat zou moeten gebeuren tot een afstand waarop het leger geen bewoond gebied meer kan beschieten. De rebellen op hun beurt zouden moeten stoppen met hun offensief in het zuidoosten van Oekraïne, bij de regio's Loehansk en Donetsk.

Poetin hoopt naar eigen zeggen dat Kiev en de rebellen in Oekraïne op vrijdag 5 september overeenstemming bereiken tijdens overleg van de zogeheten contactgroep in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Andere punten uit het plan van Poetin zijn het instellen van 'objectief internationaal toezicht' op het staakt-het-vuren, een verbod op de inzet van gevechtsvliegtuigen in het conflictgebied en het uitruilen van gevangenen, zonder voorwaarden vooraf.

Ook wil de Russische president 'humanitaire corridors' voor vluchtelingen en hulpgoederen en toegang voor 'reparatieteams' die infrastructuur moeten herstellen.

Verwarring over bestand
Het plan van Poetin vormt een nieuwe scène in een verwarrende dag waarin eerst een bestand tussen Rusland en Oekraïne werd afgekondigd en later weer werd teruggedraaid.

Volgens Reuters meldde het kantoor van de Oekraïense president Petro Porosjenko dat hij en zijn Russische ambtsgenoot een akkoord hadden bereikt over een 'permanent staakt-het-vuren' in Oost-Oekraïne.



Porosjenko maakte het bestand ook op Twitter bekend. 'Als gevolg van mijn telefoongesprek met de Russische president hebben we overeenstemming bereikt over een permanent staakt-het-vuren in Donbass', aldus Porosjenko. 'Leve Oekraïne!' Donbass is het gebied in het oosten waar de rebellen actief zijn. Onder meer de stad Donetsk ligt in het gebied.

Ook een woordvoerder van Poetin noemde het telefoongesprek en meldde dat de opvattingen van beide leiders om uit de crisis te geraken in grote lijnen overeenkwamen.

Russische ontkenning
Daarna ontkende het Kremlin een akkoord te hebben gesloten over een permanent staakt-het-vuren. Volgens een woordvoerder van president Vladimir Poetin kan er geen sprake zijn van een overeenkomst omdat Rusland geen partij is in het conflict. Wel zijn beide landen 'stappen richting vrede' overeengekomen.

Porosjenko en Poetin zouden het eens zijn over de manier waarop de crisis kan worden bezworen. De tekst van het staakt-het-vuren-bestand zou zijn aangepast naar een 'regime van wapenstilstand'. Wat daarmee bedoeld werd was onduidelijk.

Timmermans voorzichtig over bestand
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken blijft 'voorzichtig'als het gaat om een mogelijk staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne tussen Moskou en Kiev. Dat zei hij in een debat over de komende NAVO-top in Tweede Kamer. Volgens de minister zegt Moskou iets anders. 'We hebben dit vaker meegemaakt.'

Conflict
In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische opstandelingen die zich willen afscheiden tegen het Oekraïense regeringsleger. Volgens Kiev krijgen ze daarbij steun van Rusland. Ook zouden Russische militairen meevechten aan de zijde van de rebellen. Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict al 2600 levens geëist, maar Moskou ontkent elke betrokkenheid bij de strijd.

Poetin en Porosjenko spraken vorige week in het Wit-Russische Minsk ook al over de crisis. Daar was onder anderen ook de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, bij aanwezig.




Bron
Lees ook: Separatisten kondigen morgen bestand af
Lees ook: 'Amnesty: 'Rusland steunt oorlogsmisdaden rebellen'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten