donderdag 4 september 2014

Loodzware NAVO-top in teken van agressie Rusland


’Onderhandelen heeft niet veel nut meer’

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel (links) en de Amerikaanse president Barack Obama. © Epa, juni 2014.


De wereld verwacht dat de NAVO snel een vuist maakt tegen Rusland, dat over de grenzen van onder meer Oekraïne het Westen is binnengestapt. Want onderhandelen heeft niet veel nut meer, meent de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken. Angela Merkel wil het liefst met Poetin blijven praten, maar hoe lang houdt ze dat vol? De NAVO-top in Newport (Wales), die vandaag begint, staat twee dagen lang vooral in het teken van de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne.

Vanwege de crisis in Oekraïne ligt een deel van de NAVO-landen op ramkoers met Rusland, dat op de hand is van de separatisten in het buurland. Onder meer Canada, Polen en de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen willen onmiddellijk alle verdragen tussen de NAVO en Rusland opzeggen. Dat maakt het makkelijker om NAVO-troepen te stationeren op het grondgebied van het voormalige Oostblok.

Ruim 2 decennia geleden zag de NAVO Rusland nog als een potentieel lid van het militaire bondgenootschap. Nu rukken Russische en Westerse troepen richting elkaar op.




Loodzware top
De NAVO-top vandaag en morgen in Wales wordt loodzwaar, verwacht de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn. 'Onderhandelen heeft niet veel nut meer. De diplomatie stoot vanwege de aanhoudende Russische agressie langzaam aan haar grenzen', verzucht hij.

Ruim zeventig regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn in Groot-Brittannië neergestreken. Het gaat om de leiders van de 28 Europese en Noord-Amerikaanse landen die de NAVO vormen. Maar ook VN-chef Ban ki-Moon is er en vertegenwoordigers van 33 partnerlanden van de NAVO, variërend van Australië tot Pakistan en Oekraïne zelf.

Landen met grootste legers
Sleutelfiguren op de top zijn de vertegenwoordigers van de landen met de grootste legers. De ogen zijn vooral gericht op de VS, Frankrijk en Duitsland omdat die landen zich het nadrukkelijkst roeren in de discussie over de manier waarop Poetin moet worden aangepakt.

Barack Obama liet gisteren al doorschemeren welke lijn de Amerikanen tijdens de top zullen kiezen ten opzichte van Moskou. In Estland bracht de president artikel 5 van het NAVO-verdrag nog eens fijntjes onder de aandacht: 'Een aanval van Rusland op een aangrenzende NAVO-lidstaat is een aanval op alle landen binnen het militaire bondgenootschap.'

De diplomatie heeft duidelijk niet de voorkeur van Obama bij het vinden van een oplossing om de spanningen tussen Rusland en het Westen te verminderen. Eerder dit jaar stuurde hij zeshonderd paratroepers voor een legeroefening naar Polen en de Baltische Staten. Afgelopen juni liet de president weten voor langere tijd Amerikaanse militairen en straaljagers in Europa te legeren, onder meer om het luchtruim boven de grenslanden met Rusland te bewaken.

VS lijnrecht tegenover Duitsland
Daarmee staan de Verenigde Staten lijnrecht tegenover Duitsland, dat tegen troepenopbouw is. 'Al is het met elke militaire stap die Rusland zet moeilijker om ons standpunt vast te houden', bekent een diplomaat in het blad Der Spiegel.


Bondkanselier Merkel voelt ook niets voor het bewapenen van de Oekraïense strijdkrachten, zodat die een vuist kunnen maken tegen de pro-Russische separatisten. 'Als Duitsland wapens levert, wekken we volgens mij de indruk dat we dit conflict toch op een militaire manier kunnen oplossen,' aldus Merkel. Net als Obama refereerde ook zij aan het NAVO-verdrag: 'Veiligheid in Europa kan niet worden bereikt met confrontatie maar met samenwerking. Dat is en blijft mijn overtuiging', aldus de Bondskanselier.

Geheim agent
Merkel is momenteel de spil van de NAVO. Zij heeft verreweg het beste contact met Poetin. De twee bellen elkaar regelmatig om de crisis te bespreken. Poetin, die als geheim agent in de voormalige DDR werkte, spreekt goed Duits. De van geboorte Oost-Duitse Merkel spreekt Russisch.

De twee zouden zelfs al in het geheim werken aan een plan om het conflict op een vreedzame manier op te lossen, berichtte de Britse krant The Independent: Rusland stopt de steun aan de separatisten in Oekraïne, Duitsland helpt Oekraïne om de economie van het land er weer bovenop te krijgen.

Frankrijk
Frankrijk ziet er weinig in om het met Rusland op een akkoordje te gooien. President Francois Hollande voerde gisteren, aan de vooravond van de NAVO-top, de druk juist op. De levering van een nieuw marineschip aan Rusland is voorlopig van de baan, zei hij. Al was dat niet van harte. Frankrijk wilde de levering van het schip ondanks de Oekraïne-crisis doorzetten, maar dat kwam Parijs op kritiek te staan van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Mede daarom adviseerde Hollande's staf de president om tijdens de NAVO-top zeker druk uit te oefenen op Rusland, maar ook te blijven zoeken naar een politieke oplossing.

Hoewel Rusland verreweg het belangrijkste agendapunt is tijdens de top, wordt ook gesproken over de toekomst van Afghanistan, de opkomst van het extremisme, betere hulp voor families van gewond geraakte of gesneuvelde NAVO-militairen en intensievere samenwerking tussen landen.

De Luxemburgse minister heeft gelijk. Het wordt een loodzware top.




Bron
Lees ook: Rusland waarschuwt VS en NAVO over Oekraïne
Lees ook: NAVO vergroot paraatheid wegens onrust Oost-Europa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten