dinsdag 30 september 2014

Rassenstrijd Zuid-Afrika laait op door 'Zwarte Pieten-grap'

De tekst bij deze foto luidde: avondje uit met de zusjes Williams. Nu maar hopen dat ze er niet door worden gediskwalificeerd voor de universiteitsroeiwedstrijden. © Twitter.


'Foute grappen' van blanke studenten in de stijl van onze 'Zwarte Piet' hebben in Zuid-Afrika de rassenstrijd weer doen oplaaien. De studiebollen gaan zwart geschminkt en uitgedost als hun donkergekleurde medemens naar feestjes en plaatsen de foto's op social media. Dat levert een storm van kritiek op en leidde zelfs tot een klacht bij de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie.

Het jongste incident in het zogenoemde 'Blackface' debat in Zuid-Afrika draait rond twee blanke studenten van de universiteit van Stellenbosch. Ze verschenen twee weken geleden verkleed als de (donkergekleurde) Amerikaanse tenniszusjes Venus en Serena Williams op een besloten verjaardagsfeest.

De studenten hadden zich volledig uitgedost in tennisoutfit inclusief pruiken en donker geschminkte gezichten. Een medestudent postte een foto van de neptennisters op Instagram. Daarop barstte een storm van kritiek los op social media met als hashtag #blackface.

Apartheid
Donkergekleurde Zuid-Afrikanen voelden zich belachelijk gemaakt en gediscrimineerd en reageerden verontwaardigd, daarbij vaak verwijzend naar de rassendicriminatie tijdens het in 1994 afgeschafte Apartheidbewind (zie foto hier rechtsboven).

'Black face' verwijst ook naar shows van blanke entertainers die in de 19e eeuw in de Verenigde Staten de spot dreven met Afro-Amerikanen.

Geen disciplinaire straf
De universiteit zat flink verveeld met de zaak en startte onder druk van de publieke opinie een onderzoek. Dat is afgerond maar blijft zonder gevolgen, zo liet de onderwijsinstelling vandaag weten. De twee studenten hebben zich verbonden tot deelname aan discussies in verscheidene studentenfora. Dat moet de betrekkingen herstellen die beschadigd raakten door de onbezonnen acties waarmee ze pijn en wrok veroorzaakten,' citeert nieuwssite Times Live uit de persverklaring.

De universiteit is van mening dat het kritische debat en de verzoenende gesprekken 'van veel grotere waarde' zijn voor de studentengemeenschap dan het ondernemen van stappen tegen de twee boosdoeners.

Eerder schandaal
Twee maanden geleden veroorzaakten twee blanke studentes van de universiteit van Pretoria ook al ophef door zich te verkleden en te schminken als 'stereotiepe' zwarte werkvrouwen en zich te laten fotograferen in een pose die de indruk wekt alsof ze elk moment bestraft kunnen worden met billenkoek (zie hierboven). Ook zij deden dat ter gelegenheid van een besloten verjaardagsfeestje.

Hun 'grap', waarvan de foto's niet alleen belandden op sociale media maar ook in kranten, bleef niet onbestraft. De universiteit zette beide meiden uit hun onderkomen op de campus omdat ze het imago van de instelling beschadigden. Mogelijk volgt er nog een disciplinaire straf.

'Onaanvaardbaar'
'Het gedrag van de studentes op de foto is volstrekt onaanvaardbaar. Wij tolereren geen enkel discriminatoir of racistisch gedrag. Niet van onze medewerkers en evenmin van onsze studenten,' verklaarde woordvoerster Nicolize Mulder tegenover nieuwszender News24.

Hun 'grap' leverde de twee studentes ook een klacht op bij de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie. Die onderzoekt de zaak nog.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten