dinsdag 30 september 2014

'Witte Weduwe traint speciaal zelfmoordteam IS-vrouwen'







De Britse Samantha Lewthwaite is een van de meest gevreesde vrouwen ter wereld. Interpol zoekt haar vanwege betrokkenheid bij verschillende aanslagen in Afrika. Haar bijnaam luidt 'de Witte Weduwe'. Nu zou ze zich, weliswaar niet meer onder eigen naam, hebben aangesloten bij de Islamitische Staat (IS) om daar een speciaal vrouwenteam te trainen in het plegen van zelfmoordaanslagen.

Volgens de Daily Star heeft de 30-jarige Lewthwaite zich eerder dit jaar bij de terroristische groepering in Syrië aangesloten en is zij daarin al snel opgeklommen naar een invloedrijke positie. De Britse krant baseert zich op bronnen binnen veiligheidsdiensten. Andere Engelstalige media namen de berichtgeving gisteren en vandaag over.

Witte Weduwe
'We hebben zeer interessante informatie over een blanke Britse vrouw die een belangrijke positie binnen IS inneemt', quote de Daily Star een bron. 'De vrouw die zich bij IS aansloot, zou in het verleden zijn getrouwd met een jihadstrijder die stierf als een martelaar. Ook zou ze betrokken zijn geweest bij aanslagen in Afrika. Dat kort het lijstje met verdachten aanzienlijk in. Andere diensten hebben ook informatie dat ze zich nu in Syrië zou bevinden', daarbij verwijzend naar de Witte Weduwe.

Die bijnaam is een erfenis van haar eerste man Jermaine Lindsay, met wie Lewthwaite - dochter van een Britse soldaat en op haar 18de bekeerd tot de Islam - twee kinderen kreeg. Lindsay blies zichzelf op tijdens de metroaanslagen op 7 juli 2005 in Londen. Bij de aanlag kwamen 56 mensen om en vielen 700 gewonden. Zijn vrouw was toen zwanger van hun tweede kind.


Aanslag winkelcentrum Nairobi
De Britse weduwe verdwijnt na de aanslag van haar man. Ze sloot zich daarna aan bij de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab die een reeks aanslagen pleegde in Kenia. In september vorig jaar drongen aanhangers van Al-Shabaab het winkelcentrum Westgate in Nairobi binnen. Daarbij doodden zij minstens 67 mensen, onder wie een zwangere Nederlandse vrouw.

Diverse getuigen meldden dat zich onder de aanvallers van Al-Shabaab ook een blanke, Engels sprekende vrouw bevond. Zij gaf terroristen aanwijzingen en schoot zelf ook op mensen. Vermoedelijk was het de Witte Weduwe. Later klonken er ook andere verklaringen die haar aanwezigheid in het winkelcentrum ontkrachtten. Toch vaardigde Interpol een internationaal opsporingsbevel uittegen Lewthwaite. Ze werd gezien als een van de sleutelfiguren in de tereurbeweging en onder meer verdacht van betrokkenheid bij en het plannen van meerdere aanslagen en het in bezit hebben van explosieven.

Propaganda
Nu zou Samantha Lewthwaite dus in Syrië zijn. Ze wordt belangrijk geacht binnen IS en wordt ook wel de 'Special One' of 'Important Woman' genoemd. Naast het trainen van de vrouwen zou ze Britse en andere blanke jihadstrijders in Syrië begeleiden en een rol spelen in de door IS gemaakte propaganda.

'Dat laatste is haar grootste wapen', aldus een bron. 'Veel van de IS-strijders weten niet hoe zij de westerse media moeten bespelen. Zij weet dat wel. Ze is een vrouwelijke versie van Joseph Goebbels (onder Adlof Hitler was Goebbels onder meer de minister van propaganda in nazi-Duitsland, red.).'

Haar kennis van de westerse media zou haar de hoge positie binnen IS hebben opgeleverd. 'Het zou zomaar kunnen dat ze een rol heeft gespeeld in het regisseren van de video's die IS de laatste weken heeft verspreid.'


Bron
Lees ook: VN: seksslaven IS zijn lokkertje voor jeugd
Lees ook: Verwarring over dood gevreesde 'Witte Weduwe'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten