zondag 28 september 2014

Derde dode na ongeluk monstertruck

© reuters.


Tijdens het evenement AutoMotorSportief in het Overijsselse Haaksbergen is een monstertruck het publiek ingereden tijdens een demonstratie. Daarbij is een derde dode gevallen, zo meldt de gemeente Haaksbergen. Eerder was al sprake van twee dodelijke slachtoffers.

Bij het drama zijn een jongetje, een volwassen man en een volwassen vrouw omgekomen, aldus burgemeester Hans Gerritsen in een verklaring. Nog vijf mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Daarnaast zijn 18 overige slachtoffers met diverse verwondingen behandeld.

Onder de zwaargewonden die naar ziekenhuizen zijn gebracht, zijn er een paar in zeer slechte toestand, zei Gerritsen vanavond.

Een zogenoemde monstertruck, een pick-up van 1500 pk met zeer grote wielen, is tijdens een stunt uit de bocht gevlogen en in het publiek terechtgekomen.

Onderzoek
Gerritsen, justitie en politie wilden vanavond nog niets zeggen over de veiligheid van het evenement. Dat kan pas als het forensisch en tactisch onderzoek naar het drama is afgerond. Veel ooggetuigen vragen zich of het parkeerterrein waar AutoMotorSportief werd gehouden niet veel te klein was voor de stunts met monstertrucks. Ook stonden er alleen losse dranghekken tussen het stuntterrein en het publiek. De gemeente had wel een vergunning gegeven voor de show op het parkeerterrein aan de Stationsstraat.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk en heeft de chauffeur meegenomen naar het bureau voor verhoor. De voorzitter van de organisatie laat weten aan RTV Oost dat er iets mankeerde aan de rem of het gaspedaal van het voertuig.

Op Twitter meldden meerdere mensen dat brandweer, ambulances en traumahelikopters op grote schaal waren uitgerukt.


Ziekenhuizen
Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft al het personeel opgeroepen om slachtoffers van het ongeluk in Haaksbergen op te vangen. Het ziekenhuis doet de oproep om vanavond niet naar het bezoekuur te komen. Het is daar te druk met de opvang van gewonden, aldus MST. De slachtoffers zijn naarvier ziekenhuizen in de regio gebracht.

Diep geschokt
Gerritsen sprak van 'een inktzwarte dag' voor Haaksbergen. Volgens hem is de gemeente nooit eerder door een dergelijke ramp getroffen. De hele plaats is door de gebeurtenis getroffen. De show was de finale van een feestweekend, dat door veel Haaksbergenaren was voorbereid. Er stonden drommen mensen te kijken en nadat de truck in het publiek reed, schoten veel omwonenden te hulp.

In Museum Buurtspoorweg is door de gemeente een opvangcentrum ingericht. Gerritsen heeft daar vanavond een bezoek gebracht. Ook loco-burgemeester Peter van Vlaanderen is diep geschokt: 'Een mooie feestelijke middag is geëindigd in een drama. Dit is een ramp voor Haaksbergen.'

Nederlanders spreken via social media hun medeleven en steun uit naar de slachtoffers en hun families. Ook is er een online condoleanceregistergeopend.

LET OP! DE BEELDEN HIERONDER KUNNEN ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten