dinsdag 30 september 2014

Afghanistan tekent veiligheidspact met VS

Nederlandse militairen tijdens de missie in Afghanistan. © anp.


De veiligheidsadviseur van de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani heeft vandaag een veiligheidspact getekend met de Verenigde Staten. Daardoor kan een buitenlandse vredesmacht na eind dit jaar in Afghanistan blijven. De huidige gevechtsmissie van de NAVO eindigt in december.

Het akkoord staat de Amerikanen toe ook na 2014 met 10 duizend soldaten in Afghanistan actief te blijven. Het veiligheidspact wordt als cruciaal beschouwd voor de stabiliteit in de regio. Van Amerikaanse zijde werd het pact ondertekend door ambassadeur James Cunningham.

Ghani is maandag beëdigd als president van Afghanistan. De vorige president Hamid Karzai weigerde steeds het veiligheidspact te sluiten.

Nieuw missie
Dat het zo lang duurde voor de overeenkomst kon worden getekend, heeft alles te maken met de moeizame Afghaanse formatie, waarin Ghani en zijn voormalige rivaal Abdullah Abduallah de macht moeten delen. Nog in de nacht voor de inauguratie moesten Amerikaanse diplomaten een ruzie tussen de twee kampen sussen over de vraag of Abdullah wel of niet zou spreken op de inauguratie. Alleen Ghani sprak en hij pleitte voor vrede.

De NAVO wil volgend jaar met een nieuwe missie in Afghanistan beginnen. Die is bedoeld om de Afghaanse strijdkrachten te trainen, assisteren en adviseren. Nederland wil met 100 militairen meedoen aan de nieuwe NAVO-missie. De troepen moeten onder Duitse leiding aan de slag in het noorden van het Centraal-Aziatische land. Resolute Support gaat uit zo'n 12.000 man bestaan, van wie 8000 uit de VS.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten