dinsdag 30 september 2014

Turkije stuurt tanks naar grens met Syrië

Turkse tanks bewaken de Syrische grens. © epa.


Het Turkse leger heeft gisteren 35 tanks gestuurd naar de grens met Syrië. Vanaf Turks grondgebied kunnen de militairen de situatie in de gaten houden in de Syrische grensplaats Ayn al-Arab (voor de Koerden Kobani), die wordt belaagd door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens de regeringsgezinde Turkse krant Sabah staan de tanks vandaag op zo'n 400 meter van de grens. Het offensief van IS tegen de door Koerden bewoonde stad Kobani heeft ertoe geleid dat tienduizenden Syrische Koerden de grens met Turkije zijn overgestoken. De angst bestaat dat de strijd naar Turkije overslaat.

Gister raakten vijf Turken, onder wie twee militairen, gewond toen strijders van IS vanuit het noorden van Syrië mortiergranaten afvuurden. De granaten landden op Turks grondgebied.

Resolutie
Het Turkse parlement stemt vermoedelijk donderdag over een resolutie die de regering van president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid biedt militair in actie te komen tegen terreurgroepen in Syrië en Irak. Vorige week heeft Erdogan gezegd dat Turkije internationale militaire operaties tegen IS zou kunnen gaan steunen.

Erdogan wil dat er in het grensgebied tussen Turkije en Syrië een bufferzone komt. Turkse militairen en internationale troepen zouden die bufferzone moeten bemannen.




Bron
Lees ook: 'IS valt Kobani van drie kanten aan'
Lees ook: 'Luchtaanvallen effectief', opmars IS bij Kobani stokt
Lees ook: Koerdische strijders krijgen 'les' van Britse militairen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten