vrijdag 3 oktober 2014

Syrië waarschuwt Turkije over ingrijpen

Syrische rebellen in strijd met regeringstroepen in het noorden van Syrië. © afp.


De Syrische regering heeft Turkije gewaarschuwd dat militaire actie op Syrisch grondgebied als agressie zal worden beschouwd. Damascus heeft zich tot de Veiligheidsraad van de VN gewend. Syrië wil dat die raad uitspreekt dat Turkije zich niet met Syrische zaken moet bemoeien.

Dat stelde het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in een reactie op de plannen die Ankara maakt om militairen de grens over te sturen. Syrië regeerde vrij positief op het recente begin van Amerikaanse luchtaanvallen op posities van IS in Syrië. Maar de Syrische president Assad en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan zijn bittere vijanden.

Gisteren besloot het Turkse parlement dat de strijdkrachten in Syrië en Irak actie mogen ondernemen tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Het eerste doel is de Syrische grensstad Ayn al-Arab. De plaatselijke Koerdische leiders noemen die stad Kobani. IS heeft alle dorpjes in de omgeving onder de voet gelopen en bedreigt de stad. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft vandaag gezegd dat Turkije al het mogelijke zal doen om te voorkomen dat Kobani in handen van IS valt.

Koerdische strijders in de belaagde stad hebben vandaag alle Koerden opgeroepen hen in de strijd tegen IS te steunen. Volgens de Koerdische milities, de Volksbeschermingseenheden (YPG), wordt Kobani het begin van het einde voor IS.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten