maandag 29 september 2014

Kleuter zonder gezicht krijgt operatie van weldoenster

Yahya El Jabaly met zijn vader. © Videostill.


Een Marokkaanse kleuter die is geboren zonder ogen, bovenkaak en met een gat waar zijn neus hoort te zitten, krijgt straks de kans om een normaal leven te leiden. Binnenkort wordt hij geopereerd aan zijn gezicht, nadat een weldoenster uit Melbourne zijn verhaal las op Facebook.

De 3-jarige Yahya El Jabaly woont in een klein dorpje, zo'n zes uur buiten Casablanka vandaan. Het jongetje werd geboren met een ernstig misvormd gezicht, na complicaties tijdens de zwangerschap. Ook heeft hij geen gehemelte, waardoor hij alleen kan communiceren met geluiden. De botten in zijn gezicht zijn nooit goed aan elkaar gegroeid en de aandoening is levensbedreigend, maar toch wist Yahya te overleven.

Momenteel heeft hij echter geen makkelijk leven. Het uiterlijk van het jongetje maakt hem een buitenstaander in zijn dorp. Wanneer Yahya naar buiten gaat, moet zijn gezicht verborgen worden onder een doek. Reden hiervoor is dat de dorpelingen zijn uiterlijk te confronterend vinden.

Facebook
Het verhaal van Yahya werd openbaar gemaakt nadat de vader van één van Yahya's vriendjes het verhaal op Facebook zette. Op deze manier hoopte hij hulp te vinden voor de kleuter. Dit gebeurde met succes,Fatima Baraka, een vrouw uit Melbourne las het verhaal en besloot te helpen. 'Ik ben geboren in een dorpje niet ver van dat van Yahya. Deze kleine jongen heeft mijn hart gestolen', aldus Fatima.

Ze nam contact op met Tony Holmes, een chirurg in Melbourne die gespecialiseerd is in gelaatreconstructies. Deze man wist ook de siamese tweeling Trishna en Krishna uit Bangladesh succesvol te scheiden.

Niet veel later werd Yahya overgevlogen om de dokter te ontmoeten, die al snel instemde om de operatie uit te voeren. Yahya gaat in december onder het mes. Holmes gaat proberen de twee helften van de schedel samen te voegen en een neus te maken van de huid van de kleuter. 'Ik wil gewoon dat hij er zo normaal mogelijk uitziet', aldus de vader van Yahya. 'Hopelijk kan hij ooit buiten gaan spelen met andere kinderen.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten