donderdag 2 oktober 2014

Leider Boko Haram in video: 'Ik ben niet dood'

Still uit de Boko Haram-video in bezit van AFP, met in beeld volgens Boko Haram hun leider, Abubakar Shekau. © afp.


De doodgewaande leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, is niet dood. Dat zegt hij zelf in een video die is gepubliceerd door de Nigeriaanse militante moslimbeweging. De video is vandaag in handen gekomen van het Franse persbureau AFP.


In de video, die 36 minuten duurt, zegt Shekau voor een pick-up dat hij inmiddels aan het hoofd staat van een 'eigen islamitisch kalifaat' in het noordoosten van Nigeria.

In alle dorpjes die onder het kalifaat vallen, is inmiddels de sharia ingevoerd, meldde Shekau verder.

De dood van Shekau werd vorige week gemeld door het Nigeriaanse leger. Shekau betitelt dat bericht als 'propaganda' in zijn nieuwste video. 'Hier ben ik, in leven', benadrukte hij. In de video is het voorkomen van Shekau vergelijkbaar met zijn voorkomen in eerdere Boko Haram-video's, aldus AFP.

Dubbelganger
Over het wel of niet in leven zijn van Shekau wordt al jaren gespeculeerd. De echte Abubakar Shekau werd volgens het Nigeriaanse leger al in 2009 door hen omgebracht. Sindsdien zou zijn dubbelganger, genaamd Mohammed Bashir, in de video's van de islamitische terreurorganisatie optreden.

Het was dan ook niet Shekau, maar Bashir die vorige week zou zijn omgebracht, aldus het Nigeriaanse leger. De Verenigde Staten lieten vorige week meteen al weten te twijfelen aan die bewering van Nigeria.



Still uit de Boko Haram-video in bezit van AFP, met in beeld volgens Boko Haram hun leider, Abubakar Shekau. © afp.



Bron
Lees ook:'Schoolmeisjes van Boko Haram binnenkort vrijgelaten'
Lees ook: Wel of geen bestand? Nieuwe aanslagen Boko Haram




Geen opmerkingen:

Een reactie posten