dinsdag 30 september 2014

Demonstranten Hongkong stellen ultimatum

De demonstranten in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag aftreedt en er geen goed plan komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid. © anp.


De demonstranten in Hongkong stellen de regering een ultimatum: als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag aftreedt en er geen goed plan komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid.

Voor de vijfde dag op rij zijn tienduizenden betogers vandaag de straat op gegaan. Anders dan dit weekend, toen de oproerpolitie traangas en pepperspray inzette, verliep de demonstratie maandagnacht zonder grote problemen. Wel zijn scholen nog altijd gesloten en blijven hoofdwegen bezet.

De actievoerders, onder wie veel studenten, dringen aan op politieke hervormingen. Ze willen onder meer dat er een einde komt aan de macht die de regering van China uitoefent op de voormalige Britse kroonkolonie. Zo komen er tot hun woede in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleiders.

Omrijden
Leung Chun-ying zegt dat China geen compromis gaat sluiten en haar positie ten aanzien van Hongkong dezelfde blijft. Hij roept de demonstranten op de bezetting te staken, meldt CNN. 'De hoofdwegen worden gebruikt door brandweerwagens en ambulances. Zij moeten nu omrijden. Daar moet de maatschappij over nadenken", aldus de regeringsleider.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten