woensdag 1 oktober 2014

'Geen toestemming van Syrië voor luchtaanvallen'

Frans Timmermans. © anp.


De Syrische autoriteiten hebben geen uitdrukkelijke toestemming gegeven voor door de Amerikanen geleide luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken zijn daarvoor 'volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking', heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Zijn Syrische collega, Walid al-Moualem, verklaarde maandag bij de Verenigde Naties in New York dat Syrië achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme. Sommigen maakten uit de toespraak op dat hij daarmee zonder het met zo veel woorden te zeggen goedkeuring gaf voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten en de Arabische bondgenoten.

De Kamer vroeg het kabinet daarop om een reactie, ter voorbereiding op het debat morgen over de Nederlandse militaire bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurbeweging IS. Nederland gaat daaraan meedoen met onder meer F-16's, maar alleen in Irak. Omdat er volgens het kabinet geen internationale juridische basis bestaat voor militair ingrijpen in Syrië, zal ons land daar niet actief worden. Het aanvallen van IS-doelen in Irak is niet omstreden, omdat de Iraakse regering daar om gevraagd heeft en er toestemming voor heeft gegeven.

Nederland levert acht F-16's, waaronder twee reservetoestellen, om in Irak doelen van IS te bombarderen. Ook gaan Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega's trainen. Een ruime Kamermeerderheid steunt de missie, waaraan 380 Nederlandse militairen meedoen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten