zaterdag 29 maart 2014

'Rusland dreigt met wraak om VN-stem'


Kerry keert vliegtuig voor overleg met Lavrov.

de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © afp.


Rusland heeft andere landen met wraak gedreigd als ze zouden stemmen voor een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN tegen het omstreden referendum op de Krim. Dat meldde persbureau Reuters zaterdag op basis van interviews met VN-diplomaten.

Volgens Obama laat de Russische president Vladimir Poetin steeds zijn diepgewortelde wrok zien over wat hij 'het verlies van de Sovjet-Unie' noemt.

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken is op weg naar Parijs om daar met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov te spreken over de crisis in Oekraïne, meldt de Britse krant The Guardian.

Kerry was op de terugreis van Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten, maar veranderde de koers van zijn vliegtuig na een telefonisch onderhoud met Lavrov. De ontmoeting moet ergens volgende week plaatshebben, liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Resolutie
100 van de 193 landen stemden donderdag voor een niet-bindende resolutie die het Krimreferendum ongeldig verklaarde. 11 landen stemden tegen. Rusland beschuldigde westerse landen met de stemming 'schaamteloze druk' uit te oefenen 'tot het punt van politieke chantage'.



Volgens de VN-diplomaten heeft Rusland onder meer Moldavië, Kirgizië, Tadzjikistan en Afrikaanse landen onder druk gezet. Het zou daarbij onder meer gaan om het terugsturen van arbeidsmigranten en het stoppen van gasleveringen.

Geen aanval
Lavrov benadrukte vandaag dat Rusland niet de bedoeling heeft om het leger de grens met Oekraïne over te sturen. Moskou heeft daar ook geen belang bij, zei hij.

Lavrov zei echter ook dat Rusland klaarstaat om de rechten van de Russischsprekende bevolking in Oekraïne te beschermen. Oekraïne en het Westen bekijken de Russische troepenopbouw aan de grens met argusogen.

'Meer soldaten'
De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Rusland afziet van verdere provocaties en zijn troepen terugtrekt van de Oekraïense grenzen. In een interview met CBS News zei hij vrijdag: 'Je ziet steeds meer soldaten samenkomen onder het mom van een militaire oefening. Maar dat is niet wat Rusland normaal gesproken zou doen. Misschien is het alleen maar om de Oekraïners te intimideren. Misschien hebben ze grotere plannen, wie zal het zeggen.'

Volgens Obama laat de Russische president Vladimir Poetin steeds zijn diepgewortelde wrok zien over wat hij 'het verlies van de Sovjet-Unie' noemt.

Rusland geeft wapens terug
Poetin liet gisteren weten dat Oekraïne een deel van de wapens en het materieel van militairen die op de Krim gelegerd zijn en niet de kant van Rusland hebben gekozen terug kan krijgen. Om hoeveel en wat voor soort wapens en materieel het gaat werd niet bekendgemaakt.


Russische militairen namen deze maand bezit van de Oekraïense militaire installaties op de Krim nadat Rusland formeel het schiereiland had ingelijfd. Sommige Oekraïense militairen sloten zich aan bij het Russische leger, maar anderen kozen ervoor te worden teruggetrokken.

Door de Russische annexatie van de Krim is de relatie tussen het Westen en Moskou op een dieptepunt beland.


video: http://www.cbsnews.com/video/president-obama-we-need-russia-to-move-back-those-troops


Bron
Lees ook: Voorzichtige toenadering VS en Rusland over Oekraïne


zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten