zondag 23 maart 2014

'Turkije haalt Syrisch vliegtuig neer'

Een Syrisch gevechtsvliegtuig laat bommen vallen boven Aleppo. © afp.


Turkije heeft vandaag boven het grensgebied met Syrië een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Dat heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan zojuist bevestigd. Volgens Erdogan had het Syrische toestel het Turkse luchtruim geschonden.


'Onze F16's zijn opgestegen en hebben dit gevechtsvliegtuig geraakt', zei Erdogan tijdens een bijeenkomst voor zijn aanhangers die wordt gehouden vanwege de lokale verkiezingen van 30 maart. 'Waarom? Omdat, als je mijn luchtruim schendt, je een harde klap terug kunt verwachten.'

Het vliegtuig is ten westen van het Syrische plaatsje Kasab neergekomen. Kasab ligt vlakbij de Turkse grens en de Middellandse Zee. Volgens de Syrische televisie is het vliegtuig boven Syrisch grondgebied neergehaald.

Grenspost
De Arabische zender al-Arabiya meldt dat het Syrische vliegtuig rebellen bombardeerde die vlakbij de Turkse grens probeerden om een grenspost in handen te krijgen.

Nederland is via de NAVO betrokken bij de verdediging van het Turkse luchtruim. Defensie heeft bij Adana, ongeveer 100 kilometer van de Syrische grens, de speciale Patriot afweerraketten gestationeerd.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten