dinsdag 25 maart 2014

Zorgen Obama over Russen aan grens Oekraïne

Barack Obama tijdens de persconferentie © getty.



De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich zorgen over Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne. Hij zei dat dinsdag in een afsluitende persconferentie na de nucleaire top in Den Haag.

Die militaire bewegingen maken het nodig dat de Verenigde Staten, de Europese Unie en de internationale gemeenschap bereid zijn verdere sancties tegen Rusland te treffen. Obama zei dat nieuwe sancties tegen sectoren in Rusland een grote impact zullen hebben op de Russische economie. Maar de keus is aan de Russische president Vladimir Poetin, aldus Obama.

Volgens Obama is er geen enkel bewijs dat Russen in het oosten van Oekraïne bedreigd worden. Wel zijn er mensen die provoceren en geweld proberen uit te lokken.

Obama ziet in de Russische inval van de Krim geen teken dat Rusland krachtig is. Volgens hem heeft Moskou van oudsher veel invloed gehad in Oekraïne en is de Russische inval op het moment dat een pro-Westerse regering in Kiev de macht overnam, daarom eerder een teken van zwakte. 'De Verenigde Staten hebben het niet nodig om landen binnen te vallen om goed samen te werken.'

Volgens de Amerikaanse president is Rusland inmiddels meer alleen komen te staan dan tijdens de oorlog met Georgië in 2008, toen Rusland Zuid-Ossetië binnenviel.



Mocht Rusland ook andere landen binnenvallen of daar delen van annexeren, dan zal het afhangen van het lidmaatschap van de NAVO hoe er ingegrepen wordt. NAVO-leden mogen volgens Obama te allen tijde erop rekenen dat de leden ze zullen beschermen. Landen die geen lid zijn, zullen geholpen worden door internationale druk en het versterken van hun economie.

'Ik zie het niet gebeuren dat militair ingrijpen in Oost-Europese landen nodig zal zijn. Dat is in niemands belang', vulde premier Mark Rutte aan. Ook hij verwacht verder dat Rusland 'heel hard' getroffen zal worden als het komt tot nieuwe sancties. 'De Russische economie is vooral gebaseerd op gas en olie. Er is nauwelijks geïnvesteerd in andere sectoren. We zullen de sancties zo bedenken dat zij Rusland maximaal treffen.'




Bron
Lees ook: NAVO aarzelt niet als zij wordt uitgedaagd door Rusland
Lees ook: 'Rusland trekt geleidelijk militaire troepen terug'
Lees ook: Rusland haalt bataljon weg bij grens Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten