vrijdag 28 maart 2014

Extreemrechtse betogers eisen in Kiev vertrek minister

Leden van Pravy Sektor zwaaiden gisterenavond met hun zwart-rode vlaggen. © belga.



Zo'n duizend aanhangers van de nationalistische paramilitaire beweging Pravy Sektor uit Oekraïne zijn in Kiev de straat op gegaan om het ontslag te eisen van de minister van Binnenlandse Zaken. Ze houden hem verantwoordelijk voor de dood van één van hun leiders.


De betogers verzamelden zich bij het parlement, in het centrum van de Oekraïense hoofdstad. Ze zwaaiden met de zwarte en rode vlaggen van de beweging, en eisten het ontslag van minister Arsen Avakov.

Sommige betogers sloegen de ruiten in van het imposante gebouw en dreigden zich een weg naar binnen te banen. Daarna nam de spanning af en besloten ze om vandaag terug te keren bij de opening van de zitting van het parlement.

De demonstranten houden de minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de dood van Aleksandr Moezitsjko, alias Sasjko Bily ('Sasjko De Blanke'), de leider van Pravy Sektor in het westen van Oekraïne. Hij kwam om bij een schietpartij met de politie, die hem had tegengehouden in Rivne.

De ordediensten verklaarden dat Moezitsjko gezocht werd voor lidmaatschap van een criminele organisatie. De verdachte zou als eerste geschoten hebben en zou gedood zijn met een kogel van zijn eigen vuurwapen.

Presidentsverkiezingen
Pravy Sektor is een extreemrechtse beweging die zich afgelopen zaterdag omvormde tot een politieke partij, waarvan ook andere nationalistische bewegingen deel uitmaken. Leider Dmitro Jarosj wil zich kandidaat stellen voor de vervroegde presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten