zondag 23 maart 2014

Nucleaire top op punt van beginnen

Het commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provincien ligt voor de kust van Scheveningen voorafgaand aan de Nuclear Security Summit 2014. © anp.


Het overleg start pas maandag, maar vandaag is de nucleaire top in Den Haag eigenlijk al begonnen. Delegaties en deelnemers kwamen aan op Schiphol en de maatregelen op de wegen en in de omgeving namen hun volle omvang aan.

Het overleg start pas maandag, maar op zondag is de nucleaire top in Den Haag eigenlijk al begonnen. Delegaties en deelnemers kwamen aan op Schiphol en de maatregelen op de wegen en in de omgeving namen hun volle omvang aan.

De regeringsleiders, staatshoofden of andere hoge functionarissen van onder meer Nigeria, Georgië, Canada, Singapore, Kazachstan, Indonesië, Armenië en Japan landden zondag op de luchthaven. De Chinese president Xi Jinping was al in het land vanwege een staatsbezoek. In totaal worden op de top meer dan 50 staatshoofden, regeringsleiders, ministers en hoge functionarissen verwacht.

Het landen van de vliegtuigen van die regeringsleiders is likkebaarden voor vliegtuigspotters, die zich zondag in het Amsterdamse bos hadden verschanst met camera's. Het bos is geen gebruikelijke plek voor de mannen. Door een noodverordening van Haarlemmermeer mogen ze niet in die gemeente fotograferen. 'We hebben het gisteren wel even geprobeerd, maar werden weggestuurd door de marechaussee'', legde er één uit.

In Den Haag werden nog op enkele locaties auto's weggesleept. In de omgeving sluiten zondagmiddag een aantal doorgaande wegen voor de top en ook de snelwegen A5 en A44 gaan dicht, net als een aantal rijstroken op de A4.

Demonstranten wisten desondanks Den Haag goed te bereiken. Eerst fietsten ongeveer 35 mensen uit protest tegen kernwapens om een denkbeeldig ontploffingsgebied dat ontstaat na een kernbom. Later op de dag betoogden zo'n 250 mensen tegen kernwapens en -energie tijdens een mars van het Hobbemaplein naar het Spuiplein. 'Van het geld dat wordt uitgegeven aan de top kunnen meer dan een half miljoen mensen in Nederland een maand eten', aldus organisator Rene Oosterhuys.




Bron
Lees ook: Nucleaire top: wat is er tot nu toe bereikt?
Lees ook: Wegen dicht om nucleaire top
Lees ook: Tegen effecten van vuile bom kan niks op
Lees ook: Auto's weggesleept voor top in Den Haag
Lees ook: Nederlands nucleair initiatief krijgt steun
Lees ook: VS helpen Oekraïne bij nucleaire veiligheid
Lees ook Uraniumverrijker: 'Terroristen zijn niet in staat ons te hacken'
Lees ook: Radioactief materiaal beter beveiligd tegen terroristen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten