vrijdag 28 maart 2014

Zwangere vrouw kan NIPT-test vergoed krijgen

© anp.

Zwangere vrouwen die een verhoogd risico hebben om een kind ter wereld te brengen met een ernstige erfelijke aandoening, zoals het syndroom van Down, krijgen vanaf 1 april de zogeheten NIPT-test vergoed.

Minister Edith Schippers van VWS heeft dat vandaag bekendgemaakt. Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus dat hierin aanwezig is, wordt getest op chromosoomafwijkingen. De test heeft als voordeel boven de al beschikbare vlokkentest en de vruchtwaterpunctie dat er geen risico is op een miskraam.

Om de NIPT-test te krijgen moet wel een verhoogd risico zijn vastgesteld. Dat kan blijken uit de medische geschiedenis van de zwangere of uit een zogenoemde combinatietest (van een echo en een bloedtest). Bij een verhoogd risico wordt het vervolgonderzoek vergoed.

Vrouwen van boven de 36 hebben vanaf 1 januari volgend jaar geen rechtstreekse toegang meer tot een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie, laat Schippers verder weten. Ze volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad. Reden is dat de combinatietest een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen beter voorspelt dan de leeftijd alleen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten