maandag 24 maart 2014

Doodvonnis voor 529 moslimbroeders Egypte

© reuters.


Een Egyptische rechtbank heeft vandaag in een keer 529 leden van de Moslim Broederschap ter dood veroordeeld. De moslimbroeders zijn volgens de rechter onder meer schuldig aan moord op een politieagent en aanvallen op burgers en staatseigendommen. Waarschijnlijk zullen de moslimbroeders in beroep gaan tegen de veroordeling.

In de zaak werden slechts 16 verdachten vrijgesproken, zei een advocaat van de verdediging. De veroordeelden hebben de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan. Ook moet de grootmoefti, een hoge islamitische rechtsgeleerde, zich nog over de straf uitspreken.

Bij de uitspraak waren volgens Al Jazeera 123 verdachten aanwezig. De rest is op vrije voeten of voortvluchtig. Het proces is snel verlopen. De rechtbank in Minya, de hoofdstad van de bestuurlijke regio, had slechts twee zittingen nodig om tot een oordeel te komen. Zo'n 700 andere verdachten moeten morgen in de beklaagdenbank verschijnen.

De laatste rechtszaak zal niet voor 28 april gehouden worden, meldt de BBC. De veroordeelden hebben dus tot die datum de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan.




De woordvoerder van de Moslim Broederschap in Londen, Abdullah el-Haddad, zegt tegen de BBC dat de veroordeling aantoont dat Egypte nu een dictatuur is. 'Het is misschien slechts een bedreigende boodschap, er zullen mensen in beroep gaan en de beslissing van de rechtbank verandert mogelijk nog, maar dit is het nieuwe Egypte van na de coup. Dit is de nieuwe dictatuur die Abdul Fattah al-Sissi (een potentiële presidentskandidaat, red.) wil bewerkstelligen.'

Morsi
Het Egyptische leger zette vorige zomer de islamistische president Mohamed Morsi af. Sindsdien laten de machthebbers in het land geen mogelijkheid onbenut om de Moslim Broederschap hard aan te pakken. De broederschap is sinds de afzetting weer een verboden organisatie. Duizenden leden en vermeende leden werden de afgelopen maanden opgepakt.

Gevangenissen overvol
Het Egyptische gevangenissysteem heeft de grootste moeite om de toevloed van gedetineerden te verwerken. Politiebureaus en tijdelijke gevangenissen, onderdeel van politie-opleidingskampen, huisvesten veel van de gevangenen, die vaak maanden moeten wachten tot ze worden aangeklaagd. Volgens mensenrechtenorganisaties worden gevangenen niet systematisch gemarteld maar is wel sprake van 'excessieve wreedheid'.

Demonstraties
Aanhangers van Morsi hebben intussen diverse malen massaal gedemonstreerd voor zijn terugkeer. Daarbij kwam het diverse keren tot gewelddadige botsingen met ordetroepen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen.




Bron
Lees ook: VN veroordeelt doodstraffenserie Egypte
Lees ook: Egypte klaagt weer 919 'Moslimbroeders' aan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten