maandag 24 maart 2014

Vlucht MH370 gecrasht zonder overlevenden

De Maleisische premier Najib Barzak tijdens de persconferentie die na 17 dagen een eind maakte aan de onzekerheid over het lot van vlucht MH370 © afp.




Vlucht MH 370 van Malaysia Airlines is gecrasht in het midden van de Indische Oceaan. Er zijn geen overlevenden. Dat heeft de Maleisische premier vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens hem zijn de nabestaanden al geïnformeerd.


'Het is met groot verdriet en leedwezen dat ik u meedeel dat vlucht MH370 is gecrasht in het midden van de Indische Oceaan,' zo begon premier Najib Razak zijn verklaring.

Een oorzaak van de crash noemde hij niet. Volgens de Maleisische premier maakte vlucht MH370 na het opstijgen uit Kuala Lumpur op 8 maart een bocht naar het westen om daarna via een zuidelijke route middenin de Indische Oceaan neer te storten. 'De laatst gekende positie van het vliegtuig was ten westen van de Australische stad Perth, zo blijkt uit analyse van satellietbeelden.'

De nabestaanden van de 153 Chinese passagiers aan boord, twee derde van het totale aantal, zijn volgens hem al op de hoogte gebracht van het slechte nieuws. Dat gebeurde via een spoedbijeekomst in het Lido Hotel in Peking. De premier vroeg de media de privacy van de nabestaanden 'onder deze zware omstandigheden' te respecteren.


SMS
Volgens BBC Asia ontvingen de nabestaanden van de passagiers het volgende bericht per sms: 'Malaysia Airlines betreurt u te moeten meedelen dat wij zonder enige twijfel moeten veronderstellen dat vlucht MH370 als verloren beschouwd moet worden en dat niemand aan boord overleefde. Zoals u het komende uur zult horen van de Maleisische premier moeten we nu aanvaarden dat het gevonden bewijs er op duidt dat het vliegtuig is gecrasht in de Indische Oceaan'.

De spoedbijeenkomst in Peking en de persconferentie van de Maleisische premier, volgen op de ontdekking van twee nieuwe drijvende objecten in het zuiden van de Indische Oceaan, eerder vandaag door een vliegtuig van de Australische luchtmacht. Dat nam een grijs-groen cirkelvormig object waar en een oranje rechthoekig voorwerp. Dat laatste is mogelijk een reddingsvlot.

Schepen onderweg
Een schip van de Australische marine is onderweg naar de locatie waar de luchtmacht de twee objecten zag drijven. Een Chinees marineschip gaat er naar toe om assistentie te verlenen. Beide schepen komen in de loop van vanmiddag naar verwachting aan op de bewuste plek.

Vlucht MH370 vertrok op 8 maart vanuit Kuala Lumpur naar Peking met aan boord 227 passagiers en twaalf bemanningsleden. Onder hen ook een Nederlandse vrouw van Indonesische afkomst uit Amsterdam-Osdorp. Surti Dahlia (50) was op de terugreis van een bezoek aan familie in Indonesië en een 'date' met een man die ze via het internet had leren kennen.




Bron
Lees ook: Maleisië: vermiste Boeing zo goed als zeker in zee gestort
Lees ook: Satellietbeelden tonen ruim 100 'brokstukken' MH370
Lees ook: Wie betaalt mega-rekening voor zoektocht naar MH370?
Lees ook: Vliegtuig ziet eerste mogelijke brokstukken vlucht MH370Lees ook:
Lees ook: Vier spookvluchtscenario's rond de MH370
Lees ook: Zoektocht vermiste Boeing verplaatst zich noordwaarts
Lees ook: 'Zoektocht MH370 zou heel lang kunnen gaan duren'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten