vrijdag 28 maart 2014

Obama: 'Poetin moet troepen terugtrekken van Oekraïense grens'

Leden van de ultrarechtse groep Rechtse Sector vandaag voor het parlementsgebouw in Kiev in Oekraïne. © reuters.



De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland vandaag opgeroepen om zijn troepen terug te trekken van de Oekraïense grenzen. Dat zei Obama in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News. 'Ze moeten zich terugtrekken en beginnen te onderhandelen met de Oekraïense regering', aldus Obama.


'Je ziet steeds meer soldaten samenkomen onder het mom van een militaire oefening. Maar dat is niet wat Rusland normaal gesproken zou doen. Misschien is het alleen maar om de Oekraïners te intimideren. Misschien hebben ze grotere plannen, wie zal het zeggen', sprak Obama. Volgen Obama laat de Russische president Vladimir Poetin steeds zijn diepgewortelde wrok zien over wat hij 'het verlies van de Sovjet-Unie' noemt.

Verkeerde interpretatie
Obama herhaalde nog maar eens dat Poetin het Westen volkomen verkeerd heeft begrepen. 'Wat zeker is, is dat hij de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten verkeerd interpreteert. We hebben geen enkele interesse om Rusland te isoleren. Ook willen we niets met Oekraïne doen wat voor ons eigen belang telt. We willen alleen dat de Oekraïners zelf beslissingen kunnen nemen over hun leven.'

Obama was in Rome om een bezoek te brengen aan paus Franciscus. Vanmiddag is hij aangekomen in Saudi-Arabië voor een ontmoeting met koning Abdullah.

Rusland geeft wapens terug
Poetin liet vandaag weten dat Oekraïne een deel van de wapens en het materieel van militairen die op de Krim gelegerd zijn en niet de kant van Rusland hebben gekozen terug kan krijgen. Om hoeveel en wat voor soort wapens en materieel het gaat werd niet bekendgemaakt.

Russische militairen namen deze maand bezit van de Oekraïense militaire installaties op de Krim nadat Rusland formeel het schiereiland had ingelijfd. Sommige Oekraïense militairen sloten zich aan bij het Russische leger, maar anderen kozen ervoor te worden teruggetrokken.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe bracht vandaag verslag uit aan Poetin en deelde hem mee dat de Oekraïense terugtrekking van de Krim voltooid is.




Bron
Lees ook: Obama en Poetin bellen uur lang over crisis Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten