donderdag 27 maart 2014

Nederlandse nipt aan modderdood ontsnapt in VS


Vaatwasser redt leven van Friezin en sjamaanlerares

De ook in Nederland populaire sjamaanlerares Robin Youngblood bedankt de helikopterpiloot die haar en cursist Jetty Dooper uit Franeker in veiligheid bracht. © ap.



Een vrouw uit Friesland heeft op wonderbaarlijke wijze de modderlawine in de Amerikaanse staat Washington overleefd. Jetty Dooper (51) uit Franeker was er voor een trainingsweek in sjamanisme, een spirituele stroming. Haar trainster en zij werden bedolven onder meters slib maar wisten zich vast te klampen aan respectievelijk een droogtrommel en een vaatwasser.

Wij zeggen altijd: niets gebeurt voor niets en elke crisis is een kans Natuurgeneeskundige Rosaline Strating

Terwijl reddingswerkers zes dagen na de modderlawine in Snohomish County nog altijd zoeken naar 176 vermisten en ze al 16 doden borgen, komen Jetty Dooper en haar Sjamaan-lerares Robin Youngblood (63) bij vrienden bij van hun angstige avontuur dat hen bijna noodlottig werd.

Onheilspellend geraas
De twee vrouwen zaten zaterdagmorgen te ontbijten in Youngbloods splinternieuwe houten bungalow in het dorpje Oso toen ze opeens een onheilspellend geraas hoorden. 'Ik keek uit het raam en zag tot mijn ontsteltenis een zes tot zeven meter hoge muur van modder aankomen. Wegwezen, riep ik naar Jetty. We renden richting de buitendeur maar voor we het beseften stortte het huis in en zaten we in een wasmachine van modder die maar bleef draaien. Het was verschrikkelijk,' zegt Youngblood terugblikkend in de krant Seattle Times.



De modderstroom voerde beide vrouwen een paar honderd meter mee. Zo plotseling als het natuurgeweld begon, zo plotseling hield het ook weer op. 'We waren bedolven onder meters slib maar wisten onszelf uit te graven. Jetty wist op de vaatwasser te klimmen, ik op mijn droogtommel. De modder zat werkelijk overal: in onze neus, oren en zelfs in ons ondergoed,' zegt de sjamaan-lerares nog nahuiverend.

Helikopter
Doorweekt en rillend van de kou begonnen de Amerikaanse en haar Nederlandse logee om hulp te roepen. Na enige tijd verschenen drie kinderen. Youngblood vroeg hen een volwassene te zoeken om 112 te bellen. Een uur later arriveerde tot hun grote opluchting een reddingshelikopter. Die hees beide slachtoffers omhoog en vloog hen naar een stuk weg waar ambulances klaar stonden. De voertuigen brachten de vrouwen naar een ziekenhuis in Arlington voor controle.

Dooper en Youngblood bleken slechts wat pijnlijke gewrichten en blauwe plekken te hebben overgehouden aan hun 'wilde rit' in de modderlawine. Bleef de schade voor de Friese verpleegkundige beperkt tot het verlies van haar paspoort en andere reisspullen, de Amerikaanse sjamaan-lerares raakte alles kwijt.

In shock
'Een drama,' zegt vriendin Rosaline Strating uit het Noord-Hollandse Laren. De natuurgeneeskundige verzorgt de reizen voor Youngblood, die over de hele wereld workshops geeft en tweemaal per jaar Nederland aandoet. 'Robin wilde vanwege haar leeftijd minder gaan reizen en cursisten vaker bij haar laten komen. Eind vorig jaar kocht ze daarom een stuk grond waarop de bungalow verrees. Dat er niets van over is maakt het drama extra pijnlijk.'

De sjamaan-lerares, kind van een blanke moeder en een Cherokee-Indiaan, heeft alleen nog 120 dollar die in haar broekzak zat en een schilderij van een nachtkrijger. 'Robin is er vrij laconiek onder. Wellicht omdat ze nog in shock verkeert. Het ergste vindt ze het verlies van de vredespijp van haar voorvaderen,' zo liet de Amerikaanse Strating weten via Facebook.

Weekje intern
De Nederlandse logé, jeugdverpleegkundige bij de gemeente Harlingen, verbleef voor een trainingsweek bij Youngblood. Zij geeft sjamaanlessen via skype maar nodigt cursisten die meer informatie willen uit om een weekje 'intern' te komen bij haar, weet Strating.

'Een andere Nederlandse cursiste was er twee weken geleden, Jetty ging er vorige week naar toe. Een noodlottige samenloop van omstandigheden maar zoals wij altijd zeggen: niets gebeurt voor niets en elke crisis is een kans,' aldus de natuurgeneeskundige.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten