zondag 23 maart 2014

NAVO waarschuwt voor Krimscenario in Moldavië

Een Russische legerhelikopter patrouilleert boven Oekraïne terwijl Oekraïense troepen een checkpoint bewaken. © reuters.



De hoogste militaire commandant van de NAVO zegt dat Rusland een grote troepenmacht klaar heeft staat aan de oostelijke grens van Oekraïne en is bezorgd dat dit een bedreiging zou kunnen zijn voor de separatistische Moldavische regio Transnestrië.


Rusland heeft heel, heel erg veel troepen klaar staan aan de Oekraïense oosterse grens en ze zijn erg, erg paraat', zegt de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Philip Breedlove

'Rusland heeft heel, heel erg veel troepen klaar staan aan de Oekraïense oosterse grens en ze zijn erg, erg paraat', zegt de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Philip Breedlove bij een bijeenkomst van de denktank the German Marshall Fund.

De NAVO zou zich ernstige zorgen maken over een mogelijke dreiging van Transnestrië. 'Er staan genoeg Russische troepen klaar om naar Transnestrië te gaan als daartoe besloten wordt', aldus Breedlove. 'Rusland gedraagt zich meer als een vijand dan als een partner.'



Vrijplaats voor wapenhandel
Transnistrië geldt als een vrijplaats voor onder meer wapenhandel. De bevolking van de regio koos middels een omstreden referendum in 2006 vrijwel unaniem voor aansluiting bij Rusland. Het gebied verklaarde zich in 1990 al onafhankelijk, maar wordt door geen enkele lidstaat van de Verenigde Naties als dusdanig erkend.

Hoewel Rusland tegenspreekt dat het de pijlen op Transnistrië heeft gericht, wordt er vanuit de westerse wereld kritisch naar de ontwikkelingen gekeken. Zo wordt in de Verenigde Staten gekeken naar een plan om het Oekraïense leger te steunen met de levering van wapens, medicijnen en radio-apparatuur. Dat werd voorgesteld door de Republikein Mike Rogers en hij kreeg daarin bijval van de Democratische senator Dick Durbin.

Wapenleveranties
'We moeten alle opties openhouden om Oekraïne met wapenleveranties te steunen', aldus Durbin, die vorige week nog op bezoek was in Oekraïne. 'Dat moet gebeuren zo lang als nodig is om het Oekraïense leger op eigen benen te krijgen.' Zowel Durbin als Rogers stelde duidelijk dat ze geen Amerikaanse militairen naar het probleemgebied willen sturen.

President Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland was zondag een van de eersten die erkende dat de Krim feitelijk Russisch grondgebied is geworden. Formeel keurt hij de inname van de Krim af, maar hij ziet het wel als een voldongen feit. Loekasjenko, die nauwe banden met Rusland onderhoudt, benadrukte nog wel dat hij de politieke keuzes van de Russische regering in principe blijft steunen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten