maandag 24 maart 2014

Koude nacht op komst: waarschuwing voor gladheid

Weerplaza waarschuwt weggebruikers voor mist en gladheid vannacht en morgenochtend. De komende nacht wordt het behoorlijk koud, aldus het weerbureau. Bij weinig wind zal het kwik op een enkele plek zakken tot rond -5 graden, aan de grond wordt het lokaal -8 graden.

Sinds een paar dagen bevindt Nederland zich in polaire lucht, lucht afkomstig van de regio's rond de poolcirkel. De atmosfeer is koud, de lucht schoon en helder. In de onstabiele lucht ontstaan overdag stapelwolken en een enkele bui, maar in de avond lossen de stapelwolken snel op en wordt het kraakhelder. Onder een heldere sterrenhemel gaat het komende nacht in vrijwel het hele land vriezen.

Michiel Severin van Weerplaza waarschuwt voor het gevaar van nevel en mist. 'Mocht de mist aanvriezen dan wordt het glad, met name op bruggen, viaducten en op wegen die dicht bij water liggen'.

Koudste nacht
Met -5 graden is het de koudste nacht sinds eind januari. Toen daalde het kwik in het noordoosten enkele nachten achter elkaar tot rond -5 graden en bovendien lag er sneeuw. Het koudst was het op 26 januari met -7,2 graden.

De kans dat het komende nacht -7 graden wordt, is klein maar niet uitgesloten. Mocht dat gebeuren dan is het meteen de koudste nacht van de hele winter. Records worden er niet gebroken. 'Matige vorst in de laatste week van maart komt geregeld voor, in De Bilt ongeveer eens in de tien jaar en in Twente eens in de drie jaar. De koudste nacht tot nu toe deze winter is in De Bilt die van 3 december 2013 geweest. Het werd daar toen -3,1 graden'.

In totaal hebben we sinds 1 januari nu 5 dagen gehad die 'te koud' voor de tijd van het jaar waren, op een totaal van 82 dagen. Een zeer zachte start van 2014 dus, maar vandaag, morgen en woensdag zullen 'te koud' verlopen. Daarna keert het zachte weer opnieuw terug.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten